Italian parhaat kahvilat ovat täynnä kaaosta ja aivan
erilaisia, kuin Suomessa. Italiassa ei istuta ja olla vain kahvilla, eikä
kahvia läheskään kaikista paikoista saa mukaan. Kun haluat juoda kahvin
paikanpäällä, tilaat kahvisi ja herkullisen leivoksesi ja siirryt toiselle
seinustalle, missä sijaitsee kapea baaritiski. Juot kahvisi seisaallasi
kymmenen muun kahvittelijan kanssa, sillä penkkejä harvoin löytyy. Joskus
saattaa myös käydä niin, että pöytätila on varattu ja sitten seisot keskellä
pientä kahvilaa ja toivot, ettei kahvi kaadu syliisi, kun toiset haluavat
päästä sinun ohitsesi. Jos kahvila on täysi, suosittelen ottamaan kahvin tai
pelkästään pelkän leivoksen mukaan ja syömään sen sitten siinä kahvilan
ulkopuolella.
Myöskään tilaaminen ei toimi samalla lailla, kuin suomessa.
Suomessa asiakkaat jonottavat nätisti jonossa, täällä huikkaat tilauksesi
baristalle, heti kun huomaat, että edellinen tilaus on päättynyt. Ja sitten
joudut siirtymään toiselle tiskille maksamaan, suosittelen käteistä, sillä se
on nopeampaa ja Italiassa ruokakulttuurissa suotavampaa. Luulen, että
italialaiset pitävät kaaoksesta, sillä kahviloissa asioiminen on aina pelkkää
kaaosta. Ja hauska fakta onkin, mitä täydempi kahvila, sitä paremmat
tarjottavat. Varsinkin jos asiakaskunta on pääosin italialaisia.
Kahviloita löytyy joka kulmassa pitkin Venetsiaa ja kaksi
suosikkiani ovat Dolce Vita ja Tonolo Pastry. Dolce Vita sijaitsee Rialton
lähettyvillä, koska sijainti on turistirysässä, on kahvila hieman kalliimpi
tämän kahvilan löytää osoitteesta Ruga dei Spezieri, 378, 30125 San Paolo,
Venezia. Toinen kahvila löytyy hieman syrjemmältä ja tämä kahvila on
täydellinen malli siitä kaaoksesta mistä puhuin, mutta omaa sitäkin paremmat
leivokset. Tonolo Pasty sijaitsee Calle S. Pantalon, 3764, 30123 Venezia.
Ja pieni vinkki kun tilaat kahvin. Il cafe eli tavallinen
kahvi on Italiassa espresso tai ainakin todella vahva mustakahvi ja sitä on
saman verran, kun tilaisi espresson. Jos haluat maitokahvin tilaa kahvi
maidolla. Suomen latte on italiassa latte macchiato ja latte tarkoittaa pelkkää
maitoa. Cappuccino, americano ja espresso ovat samat mitä suomessa. Näillä
vinkeillä ei pitäisi tulla yllätyksiä, eikä tarvitse ihmetellä mitä oikein
tulikaan tilattua.
Parhaat kahvilat ja ruokapaikat löytyvät syrjemmältä.
Turistipaikoissa elikkä San Marcon sekä San Polon saarella on kalliimpaa.
Monesti ravintolat saattavat lisätä menuihinsa turistilisän, mikä tarkoittaa,
että ruoka saattaa olla 5-10e kalliimpaa, kuin muualla. Samoin kahvi saattaa
olla kolme euroa, kun syrjemmältä saat sen eurolla. Kalliit turistiravintolat
tunnistavat helposti sisäänheittäjistä eli tarjoilijoista jotka seisovat
ravintolan edessä ja pyytävät ihmisiä sisään illalliselle tai lasillisille.
Kaksi
ehdottomasti parasta ravintolaa löytyvät samalta kadulta kuin kahvila Tonolo
Pastry. Erittäin hyvä pizza paikka, eikä ollenkaan kallis; Pizzeria ristorante
da Sara tarjoaa mielettömän hyvät ja isot pizzat. Illallistaa voi joko sisällä
tai kauniissa sisäpihassa, mikä on täynnä kukkia. Tämä löytyy osoitteesta Calle S. Pantalon, 3748/3818, 30123 Sestiere Dorsoduro.
Naapurissa on toinen ravintola, paljon hienompi
ja vähän kalliimpi, mutta ruokien esillepanot ovat niin kauniita, että jo siitä
voi maksaa hieman enemmän. Impronta cafe ristorante päätyy kyllä minun top
ykköspaikaksi. Suosittelen ehdottomasti käymään, ruoka on taivaallisen hyvää.
Italiassa lounastetaan puolen päivän aikoihin,
mutta lounasta harvemmin syödään ravintoloissa. Kadun varsilla on pieniä
kahviloita joista saa panineja, pizzaa ja focaccia leipää ja näitä syödään
lounaalla. Erittäin täyttäviä ja todella hyviä, nämä on helppo napata mukaan ja
nauttia pienillä aukioilla. Eikä tarvitse pelätä, että lokit tai pulut
tulisivat syömään ruokasi kädestä. Italiassa niillä on sentään käytöstapoja ja
syvät murut maasta ja yleensä vasta, kun sinä olet siitä lähtenyt.
Eräs herkullinen täytetty focaccia kahvila on Majer. Osoite Santa Croce, 287/A, 30135 Venezia
Pitkin päivää on hyvä käydä jäätelöllä tai
kahvilla. Suosittelen ehdottomasti jäätelöitä, koska italialainen gelato on
vain törkeän hyvää. Jos olisin voinut, olisin varmasti elänyt koko matkan
pelkästään pizzapaloilla ja jäätelöllä. On hyvä syödä pientä näennäisruokaa,
sillä illallinen syödään vasta seitsemän jälkeen. Suosittelen varaamaan pöydän,
sillä seitsemältä on todella vaikea löytää ravintoloita, mihin mahtuisi syömään.
Kuuden aikaan ravintolat ovat vielä tyhjillään, joten jos sinulla ei ole
pöytävarausta, suosittelen aikaisempaa illallista.
Italiassa on tapana syödä ensin alkupala,
sitten ensimmäinen ruoka mikä on pelkkää pastaa ja vasta seuraavaksi liha tai
kalaruoka. Sillä ensimmäinen pasta annos on yleensä niin pieni, ettei siitä
tule pakosti täyteen, toimii erinomaisesti pieneen nälkään. Siksi tilataan se
ns. pääruoka sillä, kun tilaat esimerkiksi pihvin, se on pelkkä pihvi. Siihen ei
vain tule lisäksi salaattia, perunaa tai muutakaan lisuketta. Jos menussa ei
lue että perunat kuuluvat annokseen, ne tuskin kuuluvat. Kannattaa aina
varmistaa tarjoilijalta, mitä kaikkea ruuan mukana tulee. Jos haluat liha-annoksen
kanssa lisukkeet, on ne tilattava erikseen.
Lue myös:
Kiitti vinkeistä! Laitan nämä ylös matkaa varten :)
VastaaPoistaIhanaa matkaa! <3
Poista